Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

U Sarajlijama planinari iz Tomislavgrada, Rame i HGSS-a iz Splita obilježavaju "Stazu Gospi Sinjskoj"

U Sarajlijama planinari iz Tomislavgrada, Rame i HGSS-a iz Splita obilježavaju "Stazu Gospi Sinjskoj"

Početkom markiranja “Staze Gospi Sinjskoj” započela je završna faza projekta prekogranične suradnje između BiH i Hrvatske. Nositelj ovog projekta je HPD “Rama”, a suradnik je PD “Orlova stina” iz Tomislavgrada. Tim povodom u Sarajlijama pripadnici HGSS-a iz Splita s pripadnicima spomenutih planinarskih društava iz Rame i Tomislavgrada izvršili su kratki pokazni tečaj o markiranju projekta “Staza Gospi Sinjskoj”.

1aobiljezavanje1.jpg - 141.68 kb

 

Naime, upravo će planinari iz ove dvije općine obaviti markiranje, odnosno obilježavanje staze od crkve na Šćitu do graničnog prijelaza Kamensko.

Ovaj posao bi trebao biti završen do 9. travnja, a s obzirom da se radi o stazi koja ima vjerski karakter, bit će obilježena žutom i bijelom bojom, čime se razlikuje od planinarskih staza koje su crvene i bijele i urađene u nešto drukčijem obliku.

U početku su planinari obilježili stazu do džamije u mjestu Varvare kod Prozor-Rame, odakle staza dalje vodi prema Šćitu. Ovih dana i stazu koja prolazi kroz općinu Tomislavgrad.

1aobiljezavanje2.jpg - 132.42 kb


Dogovor dvaju planinarskih društava je da će Ramci obilježiti stazu do benzinske postaje koja se nalazi na magistralnoj cesti Tomislavgrad – Šujica dok će dalje do Kamenskog isti posao obaviti Tomislavgrađani. 

Inače, “Staza Gospi Sinjskoj” duga je 150 kilometara i vodi od franjevačkog samostana na Šćitu do Solina. Dio koji vodi kroz BiH dug je 78 kilometara.
Projekt financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina. U ovom prekograničnom projektu ove dvije države, koji zajedno provode Grad Sinj i Općina Prozor-Rama sa svojim partnerima Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Stanica Split, i Gradom Solinom, te općinama Livno i Tomislavgrad, financirat će se uređenje “Staze Gospi Sinjskoj”, koja se generacijama koristila kao hodočasnički put. Time se želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i BiH, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.
Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 558.031 eura, od čega se 302.964 eura odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 255.066 eura na aktivnosti partnera u BiH.