Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

DUVANJSKI POJMOVNIK: Igrat za selo

DUVANJSKI POJMOVNIK: Igrat za selo

02. kolovoza 2023. godine

DUVANJSKI POJMOVNIK: Igrat za selo

FB_IMG_169.jpg - 23,54 kB

Igrat za selo svakom Duvnjaku predstavlja vrhunac športske karijere. Jednaki psiho-emotivni naboj sa sobom bi nosio jedino nastup za hrvatsku reprezentaciju. Sve drugo, uključujući nacionalnu, Euro ili Ligu prvaka od drugorazrednog je značenja. Za selo i za Hrvatsku se bori, za ostale sa natječe.

Naravno, kad se kaže da će netko igrat za selo misli se isključivo na nogomet. Kruna igranja za selo je nastup na Općinskoj nogometnoj ligi. Tada jedno veće i zajedno s njim pokoje manje selo sastavlja nogometnu momčad za koju konkurira svaka muška glava, od 15 do 55 godina, koja zna šutnuti loptu. Na velikom nogometnom terenu obično je u obrani kakav 45-godišnjak sa simpatičnim pivskim trbuščićem. Kad ovaj lik na iskustvo presječe koje suparničko dodavanje na tribinama se čuje: More stari još… U navali je obično golobradi srednjoškolac prema kojem se ispucavaju sve lopte uz povike: Ajde, mali! Kako mali rijetko koju loptu stigne, a kamoli primiri, seoska ekipa ispadne iz daljnjeg tijeka turnira.

Po opraštanju od mitskog nogometnog natjecanja, navijači, a to su svi redom iz sela, muško i žensko, staro i nejako, se razočaraju, tuguju, galame i psuju (sudcu). Dok se vrate u selo, smire se i složno kažu: Bit će bolje dogodine.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.