Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Kupao sam se u hladnoj Šujici i na -16

Kupao sam se u hladnoj Šujici i na -16

25. siječnja 2021. godine

"Duvanjski Putin": Kupao sam se u hladnoj Šujici i na -16

3-2.jpg - 36,97 kB

"Duvanjski Putin”, kako su prijatelji prozvali četrdesetdevetogodišnjeg Ivana Jakića iz Tomislavgrada, nakon što je u medijima osvanuo njegov video u kojem se na minus 4 Celzijeva stupnja kupa u gotovo isto toliko hladnoj Šuici, kaže kako nije riječ o okladi ni bilo kakvom hiru.

Ivan se u Šuici za vrijeme izrazito niskih temperatura kupa redovito, baš kao što to čini ruski predsjednik Vladimir Putin. Tjedno jednom, i to godinama. “To je dio mog treninga”, govori nam Ivan pomalo iznenađen zanimanjem koje je njegov potez izazvao u javnosti. Jer za njega je to uobičajen ritual u hladnim mjesecima kada Tomislavgrad okuju snijeg i led.

5-1.jpg - 52,04 kB

Trenira cijeli život

Ističe kako cijeli život trenira, a kupanje u gotovo ledenoj vodi dio je tog treninga. “U Šuici se kupam samo kada je vani minus, na ovim temperaturama iznad plusa, kao što je to ovih dana, kupanje nema smisla. Barem meni”, kaže ovaj Duvnjak koji je videa snimio sam, jer bolju polovicu još čeka.

S njim na “treninge” ne ide nitko. “Prije, kada sam tek počeo s tom praksom, išlo je nekoliko prijatelja. Danas uglavnom idem sam. Da sam oženjen, vjerojatno bi me snimala i slikala žena”, kroz smijeh će Ivan.

Budući da je video izazvao veliku pozornost kako među jačim tako i u redovima slabijeg spola, možda baš medijsko eksponiranje Ivanu pomogne da mu iduću zimu na izlasku iz ledene Šuice ručnik doda izabranica njegova srca. S njom ili bez nje, Ivan će, kaže, tradiciju kupanja u ledenoj vodi nastaviti dok mu to zdravlje dopušta.

Sam za sebe navodi kako nije u godinama za egzibicije te upozorava mlade da se olako ne upuštaju u ovakvo nešto. Naime, kada je riječ o kupanju u ledenoj vodi, Ivan ističe da je riječ o opasnim radnjama. “Treba upozoriti sve one koji bi možda mogli krenuti mojim putem ili se iz nekih drugih motiva odluče za kupanje u ledenoj vodi, da se to ne smije raditi bez višemjesečnih priprema.

Najprije je potreban dobar liječnički pregled, a potom pripreme koje se rade u kućnim uvjetima pod tušem. Riječ je o nekoj vrsti testiranja izdržljivosti tijela. Tušira se najprije toplom, pa polutoplom, zatim hladnom vodom.

Postupno, tijekom najmanje šest mjeseci, na ovaj način vidi se koliko tijelo može podnijeti i bi li bez posljedica izdržalo nagli ulazak u ledenu vodu”, objašnjava nam “duvanjski Putin”, koji je prvo “ledeno kupanje” iskusio prije trideset godina u sklopu vojne obuke.

Ivan je posljednja generacija koja je prošla vojnu obuku u JNA. Tu ga je zatekao rat u kojem je kao pripadnih raznih vojno-policijskih postrojbi HVO-a sudjelovao od prvog do zadnjeg dana. Po završetku rata završio je studij prava u Splitu, a zatim i kriminalistiku u Zagrebu.

Na pitanje je li teže ući u ledenu vodu ili iz nje izići na minus 4 ili pak minus 16, koliko je bila najniža vanjska temperatura na kojoj se Ivan u kupaćem po snijegu prošetao i okupao u Šuici, odgovara kako je ipak teže ući. Plitka voda je hladnija, ističe.

“Puno se lakše na tim niskim temperaturama kupati u dubljim vodama prekrivenim ledom jer je ispod tog leda voda topla u odnosu na vanjsku temperaturu”, objašnjava Ivan.

1-7.jpg - 56,42 kB

Zdravo, ali pod kontrolom

“Meni nije problem ni jedno ni drugo, ali je teže ući u hladnu vodu nego iz nje izići na minus. Ako ste u kondiciji, tijelo pri izlasku grči površinu krvnih žila i mišića te zadržava temperaturu glavnih organa. Najveći gubitak temperature prijeti preko glave, zbog toga većina onih koji se odluče na ovakvo nešto nosi kape za kupanje kako bi manje gubili toplinu tijela”, navodi Ivan čije ledeno kupanje uglavnom traje od 2 do 5 minuta.

4-1.jpg - 55,08 kB

Na pitanje je li se o svom “hobiju” konzultirao s liječnicima i kako oni to komentiraju ističe da je prije nekoliko godina odradio pregled te da su se liječnici s kojima je razgovarao složili kako je kupanje u ledenoj vodi zdravo za tijelo. “Ponavljam, kupanje u ledenoj vodi pod nadzorom, nakon liječničkog pregleda i višemjesečnih priprema tijela”, zaključio je ovaj neobični Duvnjak.

www.vecernji.ba