Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Razgovor s Nikolom Krstanovićem, novim direktorom gradskoga komunalnog poduzeća u Tomislavgradu

Razgovor s Nikolom Krstanovićem, novim direktorom gradskoga komunalnog poduzeća u Tomislavgradu

10. lipnja 2021. godine

Razgovor s Nikolom Krstanovićem, novim direktorom gradskoga komunalnog poduzeća u Tomislavgradu

Nikola-Krstanovic.jpg - 43,34 kB

Nikola Krstanović, novi je direktor JKP Tomislavgrad. Tu dužnost preuzeo je u svibnju ove godine. Prije toga, ovaj dipl. oec. radio je u općinskoj Službi za financije, proračun i riznicu. Kada se odlučio kandidirati za rukovodeće mjesto u gradskome komunalnom poduzeću smatrao je da svojim angažmanom može unijeti određene promjene u radu ovoga poduzeća i poboljšati usluge koje ono pruža građanima.

– Nisam bio zadovoljan vizualnim identitetom grada, što podrazumijeva održavanjem zelenih površina, stabala, gradskoga kanala, zelenom tržnicom, održavanjem groblja, kružnih tokova… U ovih nekoliko tjedana moje nove dužnosti uvidio sam da ima puno posla koje treba riješiti i u samom poduzeću. U prvome redu cilj mi je posložiti sustav rada, a nadam se da ćemo već iduće godine krenuti s obnavljanjem voznog parka.

Koliko Komunalno trenutno ima zaposlenih? Uspijevate li izvršiti sve obveze i naplatiti izvršene usluge?

– U poduzeću je angažirano 50 djelatnika. Zajednička služba ima jedanaest djelatnika; služba vodovoda i kanalizacije šesnaest; služba čistoće i zelenila devetnaest i služba voznoga parka i radionice dva djelatnika. Nažalost, imamo velikih problema s naplatom usluga, a on prelazi milijun i pol KM. Nadam se da će se kod naših sugrađana probuditi svijest o važnosti ovoga poduzeća. Ako ono slabo posluje, ne možemo očekivati da će usluge prema građanima biti zadovoljavajuće. Trenutno imamo problema i s vanjskim vodomjerima koje su ljudi prekrili primjerice drvima, nekakvom izolacijom i sl. ili zaključali. Ne možemo izvršiti redovita i realna očitanja, a sve to ne ide u prilog ni korisnicima jer se dugovi gomilaju, a to znači i da ih je teže plaćati.

Koji su osnovni zadaci koje JKP Tomislavgrad mora izvršavati?

– Osnovna zadaća našega poduzeća je osigurati pitku vodu za stanovništvo i brinuti o prikupljanju i odvozu komunalnoga otpada, te brinuti o čistoći i održavanju javnih površina. Javno komunalno poduzeće u svojoj nadležnosti ima šest odvojenih sustava s oko 6.000 potrošača priključenih na vodovod. Također, JKP d.o.o. prikuplja i odvozi komunalni otpad iz Tomislavgrada i obližnjih sela. Održavanje javnih površina predstavlja jedan izazov zbog klimatskih uvjeta u kojima se nalazi Tomislavgrad. Javlja se i problem zbrinjavanja klaoničkoga otpada. To pitanje nije zakonski regulirano, a nema ni određenoga mjesta gdje bi se mogao odložiti.

Kada možemo očekivati da gradski kanal Tabašnica bude na razini kakvu mještani očekuju?

– Vidimo taj problem s kanalom Tabašnica. Proteklih tjedan pokosili smo trimerom travu uz kanal. Idućih dana imamo u planu očistiti kanal s raspoloživom mehanizacijom. Građani zasigurno imaju velika očekivanja, što je i razumljivo, ali treba uzeti u obzir da bageri s kojima raspolažemo ne mogu pristupiti u sve dijelove kanala. Za taj dio posla potreban je manji bager, a isti poduzeće ne posjeduje. Također, ograničeni smo i s brojem radnika zbog svakodnevnih obveza koje izvršavamo.

Koliko znam, poduzeće se i kreditno zaduživalo. Kakva je situacija s tim?

– Otplaćujemo dva kredita. Jedan je za dug prema JP EP HZ HB d.d. za električnu energiju, a drugi kredit se odnosi na otplatu polovnoga vozila koje je nabavljeno za zimsko održavanje. Prvi kredit se otplaćuje od siječnja 2018. godine, a završetak otplate je 2024. godine. Koliko mi je poznato veći dio duga za električnu energiju je naslijeđen od prethodnoga vlasnika objekata i zemljišta na kojemu se nalazi JKP d.o.o.. Drugi kredit je podignut krajem 2018. godine na 48 rata. Taj bi dug trebali zatvoriti u siječnju 2023. godine.

Kakva je prihodovna, a kakva rashodovna strana poduzeća?

– Na godišnjoj razini JKP d.o.o. uprihodi oko 2 milijuna i 130 tisuća KM. To su prihodi od izvršenih usluga građanima – voda i čistoća i dio iz općinskoga proračuna. Prihod prošle godine su vjerojatno bili nešto niži u odnosu na prethodne godine zbog toga što su stanovnici općine Tomislavgrad bili spriječeni doći svojim kućama na godišnje odmore. Što se tiče rashoda u okvirima su prihoda. Nekih 40-ak posto ide na plaće i doprinose, a preostalim dijelom se pokrivaju obveze prema dobavljačima.

Kakva je situacija s vodovodima kojima gospodari JKP Tomislavgrad? Čini se da u proteklih pet-šest godina nije bilo redukcija i problema u opskrbi pitke vode. Je li to rezultat rekonstrukcije vodovodne mreže ili su bile kišne godine?

– Najveći razlog zašto nema redukcija je rekonstrukcija vodovodne mreže, iako postoji potreba za daljnjom rekonstrukcijom određenih sustava. Svjedoci smo da su posljednjih godina količine padalina manje od prosjeka i izrazito neravnomjerno raspoređene tijekom godine.

Treba li u gradu postaviti veće kontejnere za odlaganje krupnoga otpada i smatrate li da bi se time izbjegle divlje deponije?

– Smatram da nema potrebe za većim kontejnerima u gradu, čak i ovi kontejneri od 1.100 l izgledaju ružno uz glavnu ulicu. Međutim, na određenim površinama prisiljeni smo ih koristiti. Pokušat ćemo naći rješenja i prikladnije prostore za njih kako bi imali ljepši grad. Što se tiče krupnoga otpada postoji nekoliko rješenja koja razmatramo kako bi izbjegli divlje deponije.

Nekada su u gradu na svakom rasvjetnom stupu bili postavljene košare za smeće. Vidimo da ih sada nema nikako. Svjesni smo da su one često bile meta različitih neodgovornih radnji, moglo bi se reći i huliganstva, ali svejedno planira se postavljanje novih košara za smeće ili je to prije odluka gradskih vlasti nego vas iz Komunalnoga?

– Danas postoje kante koje su mnogo ljepše od nekadašnjih, koje su čak ukras ulica. Općina je planirala u proračunu kupovinu tih kanti koje će svakako upotpuniti postojeću infrastrukturu, djelatnicima JKP-a olakšati prikupljanje otpada na gradskim ulicama, a našim sugrađanima omogućiti da imaju gdje odložiti otpatke dok šetaju gradskim ulicama.

Zora Stanić/Tomislavcity