Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lug: Slavljena sveta misa u spomen na 83-oje ubijenih mještana Luga, Kuka i Letke

Lug: Slavljena sveta misa u spomen na 83-oje ubijenih mještana Luga, Kuka i Letke

27. lipnja 2021.

Lug: Slavljena sveta misa u spomen na 83-oje ubijenih mještana Luga, Kuka i Letke

lug_misa_4.jpg - 131,89 kB

Častimo pravednike 

mučenike naše 

koji su u plamenu izgorjeli 

i vječnu slavu zaslužili 

nebeskog dvora dvorjani postali

trajno svijetlo svojim potomcima ostavili. 

Na groblju spaljenih u duvanjskome selu Lugu danas je slavljena sveta misa za 83-oje nevino stradalih mještana Luga, Kuka i Letke koji su mučki 16. prosinca 1943. godine spalili ili pobili na Lugu pripadnici njemačke SS divizije “Princ Eugen”.

Misi se odazvao veliki broj župljana, a euharistijsko slavlje predslavio je duvanjski svećenik fra Drago Vujević.

– U svakom društvu i državi postoje zločini, ali vjernik kršćanin mora imati savjest. Ako si pravi i istinski kršćanin tebi ne bi trebali ni policija ni sudovi. Sud je tvoje srce, tvoja savjest i tvoj moral, kazao je među ostalim fra Drago pozvavši vjernike na praštanje i pomirenje.

Dodajmo da su prije početka misnoga slavlja pročitana imena svih svih 83-oje stradalih mještana u Lugu, a djeca su nosila 83 upaljene svijeće. Podsjećamo, najmlađa žrtva ovoga zločina imala je tek tri mjeseca, a najstarija 72 godine.

Kao i prošle godine, milodar prikupljen na ovoj misi namijenjen je nastavku izgradnje  spomen obilježja na Lugu. Na tu namjenu danas je prikupljeno 2.670 KM, piše Tomislavcity.