Sarajlije Tomislavgrad
The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sredina ljeta, jako sunce i miris pokošene trave je znak za radne akcije sakupljanja sijena

Sredina ljeta, jako sunce i miris pokošene trave je znak za radne akcije sakupljanja sijena

01. srpnja 2021. godine

foto: Marko Miškić

Sredina ljeta, jako sunce i miris pokošene trave je znak za radne akcije sakupljanja sijena. Uz cjelodnevni rad obavezno je išlo i druženje, jer takve akcije prikupljale su veliki broj ljudi iz našeg mjesta. Rezultat akcije i rada su visoki plastovi sijena poredani jedan do drugog ili raštrkani po polju, ostavljajući prizor prave seoske idile.

Takvi prizori danas su već tradicija, i na prste ruke se mogu nabrojati mjesta u kojima se takve dobrovoljne akcije događaju. Komercijalizacija i povećana potreba proizvodnje na polja su donijela i strojeve koje su zamijenile ljude. Potreba za radnom snagom se uveliko smanjila kao vrijeme i obujam rada, a rezultat su bale sijena u obliku kocke ili rolane uz dodanu zaštitu od folije.

Koševina i sakupljanje sijena za pojedina mjesta imaju posebnu vrijednost prožetu duboko kroz povijest dajući poseban značaj. Takav značaj lokalne zajednice uveliko mogu koristiti za ruralni razvoj i turizam, pa koševina i sakupljanje sijena prerasta u kulturnu manifestaciju. Jedna takva manifestacija je prepoznatljiva i u BiH, a održava se svake godine početkom srpnja mjeseca “Strljanica” na Kupreškom polju. “Strljanica”, kao sinonim i simbol kupreške prosperitetne budućnosti, sve više prerasta regionalne okvire, i zadržava duh ruralnog ambijenta i razvoja.